Ga terug

Atjar tjampoer (acar campur)

Ingrediënten
  

  • 300 gr witte kool
  • 150 gr wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 300 ml azijn
  • 300 ml water
  • 2 el kristal suiker
  • 1 tl kurkuma
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl djahé (gemalen gemberwortel)
  • 2 draadjes saffloer dit is geen saffraan!

Instructies
 

  • Snij de kool zo fijn mogelijk maar grof raspen is nog beter.
  • Snij de wortel julienne (dit betekend in dunne staafjes van 1-3 mm dik).
  • Snij de ui in zo dun mogelijke ringen en halveer deze.
  • Snij de rode paprika in zo dun mogelijke reepjes.
  • Breng het water met de azijn en een snufje zout aan de kook en kook de kool, ui en wortel in ongeveer 7,5 gaar.
  • Giet de groente af MAAR gooi het kookvocht niet weg!!!
  • Laat het kookvocht afkoelen tot een temperatuur die laag genoeg is dat je kan proeven zonder je mond te verbranden.
  • Atjar is een zoet/zuur mengsel dus we gaan nu eerst het vocht in de juiste balans brengen.
  • Proef hoe zuur het kookvocht is: is het te zuur dan doe je er nog een beetje water bij en omgekeerd: niet zuur genoeg dan nog wat azijn.
  • Voeg ongeveer driekwart van de suiker toe en proef weer of de balans naar je eigen smaak is.
  • Voeg de overige specerijen toe en breng terug aan de kook en voeg de groente ook toe.
  • Kook dit voor een minuut of 2 a 3.
  • Schep de groente er uit doe deze in potten, duw deze goed aan.
  • Vul af met het hete kookvocht en sluit de potten gelijk (door het heet afvullen en gesloten koelen trekken ze zich vacuum).
  • Als de potten afgekoeld zijn, zijn te klaar voor gebruik maar laat ze liever nog een dag of 2 in de koelkast staan: dit komt de smaak ten goede.