Snij de kool zo fijn mogelijk maar grof raspen is nog beter.
Snij de wortel julienne (dit betekend in dunne staafjes van 1-3 mm dik).
Snij de ui in zo dun mogelijke ringen en halveer deze.
Snij de rode paprika in zo dun mogelijke reepjes.
Breng het water met de azijn en een snufje zout aan de kook en kook de kool, ui en wortel in ongeveer 7,5 gaar.
Giet de groente af MAAR gooi het kookvocht niet weg!!!
Laat het kookvocht afkoelen tot een temperatuur die laag genoeg is dat je kan proeven zonder je mond te verbranden.
Atjar is een zoet/zuur mengsel dus we gaan nu eerst het vocht in de juiste balans brengen.
Proef hoe zuur het kookvocht is: is het te zuur dan doe je er nog een beetje water bij en omgekeerd: niet zuur genoeg dan nog wat azijn.
Voeg ongeveer driekwart van de suiker toe en proef weer of de balans naar je eigen smaak is.
Voeg de overige specerijen toe en breng terug aan de kook en voeg de groente ook toe.
Kook dit voor een minuut of 2 a 3.
Schep de groente er uit doe deze in potten, duw deze goed aan.
Vul af met het hete kookvocht en sluit de potten gelijk (door het heet afvullen en gesloten koelen trekken ze zich vacuum).
Als de potten afgekoeld zijn, zijn te klaar voor gebruik maar laat ze liever nog een dag of 2 in de koelkast staan: dit komt de smaak ten goede.